notÝcies
   
  TALLER DE DIMONIETS. Dimonis de Vinaròs
     
 
23 de juny de 2008 a Vinaròs

Enguany hem fet un taller de foc per tal de crear una secció juvenil de dimoniets per a tirar foc i per a tocar al ritme demoníac: potopom potopom potopom pom pom...

La nit del 23 de juny, després de la tradicional traca, arriba la flama del Canigó a Vinaròs i hi haurà el ja tradicional correfoc. El Ball de Dimonis de Vinaròs, des de la seua creació, ha participat en aquest acte, nit de foc i de festa. La majoria de nosaltres, els dimonis, gaudíem ja de menuts de l'acte de l'arribada de la Flama, dels parlaments, de la coca de Sant Joan i la mistela, de l'actuació musical... tot això després d'haver viscut uns moments intensos tot corrent sota la traca. Després a la platja, a la fira, a voltar pel poble, la revetlla... Qui anava a dir que, anys després, amb els Dimonis participariem en aquella festa i la bastiríem de foc durant uns moments.
Quan va començar l'aventura del Ball de Dimonis de Vinaròs alguns de nosaltres erem menors d'edat. De fet a alguns encara els faltaven molts anys per superar aquesta frontera legal i irracional. Això ens suposà molts mal de caps perquè amb determinada edat no es podia tirar foc. Així que vam haver de posar una edat límit per poder entrar a l'associació.

Aquest fet sempre ens ha anat rosegant per dins. Fer de dimoni és una activitat participativa on ningú té més protagonisme que un altre. És una activitat creativa on es desenvolupa la imaginació i el treball en equip i, sobretot, és una activitat molt divertida. Per aquesta raó sempre hem pensat que caldria anar a les escoles i explicar aquesta experiència mitjançant tallers per als menuts. Però sempre ens hem topat amb el mur de la legalitat. Fa temps que altres colles de Dimonis d'altres indrets busquen la manera de solucionar aquest problema. Nosaltres enguany, per al correfoc de la foguerà de Sant Antoni, vam fer una prova i van sortir unes quantes xiquetes i xiquets pintats i vestits de dimoni, però sense tirar foc. Ara, per al correfoc de Sant Joan, hem comprat pirotècnia de classe 1 (apta per al sector juvenil) i finalment, una munió de xiquetes i xiquets sortiran al correfoc armats fins a les dents. Grans i menuts amb igualtats de condicions. Per aquest motiu, aquest passat dissabte hem fet al nostre local el primer TALLER JUVENIL DE CORREFOCS. Es va fer una masterclass al voltant de què és un correfoc, com es vesteix un dimoni, com es tira el foc, aspectes de seguretat, la percussió... Feia goig vore les cares d'il.lusió. A última hora del taller es va fer el bateig de foc i els assistents van poder aprendre a tirar foc real. Tothom s'ho va prendre amb molta responsabilitat i finalment, aquest dilluns 23 serà el gran dia. Per als que portem molts anys tirant foc aquest serà un dia molt especial, però segur que ni de bon tros tan especial com per als que hi participaran per primera vegada.

Ens dol, tot i això, que la febre urbanística que està canviant la fesomia del poble a passos agegantats, desplace per segon any consecutiu l'escenari habitual d'aquesta festa lluny de la mar. Ni enguany ni mai més els assistents podran pujar a la barana del passeig per vore passar el correfoc des d'un punt de vista immillorable. Esperem que aquestes espurnes que ara s'escampen fructifiquen en unes actituts més coherents i més cíviques.

Los tres dimonis
classe
Xiquets
 
 
 
 
 
Dubtes i/o més info: 626649047 Enric     625078155 Quique       info@dimonispv.cat